Rita utdanner seg til sykepleier – uten å forlate hjemstedet eller jobben

Den desentraliserte sykepleierutdanningen ved UiT/Campus Nord-Troms gjør det mulig for ambulansearbeider Rita Solberg å bli sykepleier samtidig som hun kombinerer jobb og familieliv.

Rita Solberg er faglært ambulansearbeider og har vært i yrket i mange år. For noen år tilbake kom ønsket om å bygge videre på kompetansen.

– Jeg bor i Kåfjord, har barn og fast jobb, så det hadde aldri vært mulig for meg å ta et fulltidsstudium i for eksempel Tromsø, sier hun.

Med den desentraliserte sykepleieutdanningen kunne hun fortsette å bo hjemme og samtidig studere deltid på Campus Nord-Troms.



Kombinerer jobb og studier

Kombinerer jobb og studier

Som alenemor med to barn har det vært avgjørende for Rita å kunne kombinere jobb og studier.

– Jeg hadde ikke hatt mulighet til å ukependle til Tromsø. Den desentraliserte utdanningen på Storslett gir mulighet til å fortsatt bo hjemme. Her er det en kombinasjon av fysisk undervisning, digital undervisning og praksis. Det å kunne ta praksis i hjemkommunen har gjort det mulig for meg å gjennomføre studiet, forklarer hun.

Blant studentene er det noen etablerte, men studiet tiltrekker seg også unge rett fra videregående.

– Det har vært fint å være en blanding av unge og «gamle» på studiet. Når man begynner å bli voksen kan det kjennes litt tungt og rart å bli universitetsstudent igjen, men vi har fått utrolig god veiledning og støtte, sier Rita og forteller om et godt samhold mellom studentene.

– Vi drar nytte og hjelper hverandre. De yngre har ofte god erfaring med digitale studieverktøy, og de eldre har erfaring fra arbeidslivet som begge parter nyter godt av.

Stor betydning for lokalsamfunnet

Rita mener den desentraliserte sykepleieutdanningen er viktig for å utdanne folk som allerede bor og er etablert i Nord-Troms.

– De aller fleste som går sykepleie på deltid her er folk som har planer om å bli værende i sin hjemkommune, noe som er av stor betydning for kommunehelsetjenesten. Det er mye enklere å utdanne folk som allerede bor her enn å skaffe nye, sier hun.

Rita ser at denne desentraliserte utdanningen bidrar til å sikre at flere sykepleiere blir rekruttert til lokalsamfunnene der de trengs mest.

Mange muligheter i sykepleieryrket


– Hovedmotivasjonen min var at jeg ønsket å øke kompetansen i den jobben jeg har i dag. Samtidig øker det jobbmulighetene i framtida. Sykepleierutdanningen gir mange muligheter, og det er et trygt yrke. Uansett hvor man er, så kan man finne en jobb.

Rita roser også arbeidsgiveren UNN som har oppmuntret til videre utdanning, og lagt til rette for permisjoner og vaktbytter.

– Sykepleierstudiet gir jobben som ambulansearbeider mer tyngde. Jeg har fått en mye større forståelse for det jeg holder på med, og en bredere kompetanse. Jobben kjennes mer givende, artigere og tryggere.


Ny teknologi

Nordreisa kommune er vertskap for det nasjonale satsingen på velferdsteknologi, og har en egen visningsleilighet for å teste ut nye digitale verktøy.

Denne leiligheten er lokalisert ved Nord-Troms videregående skole på Storslett, og har bidratt til at den desentraliserte sykepleierutdanningen ved UiT/ Campus Nord-Troms har fått gode undervisningslokaler og fått muligheten til å bygge opp eget VR-rom.

I Nord-Troms er man langt framme med å bruke ny teknologi i sykepleierutdanningen.

– Dette er unikt. Helsevesenet er i endring og utdanningen er i takt med etterspørselen etter flere typer teknologi. Man må beherske det på en helt annen måte enn tidligere, sier universitetslektor Ole Johan Olsen (bildet) ved UiT/Campus Nord-Troms.


På øvingsrommet finnes blant annet VR-briller som brukes for å øve på pasientsituasjoner virtuelt.

Får tett oppfølging

På nyåret 2025 starter et nytt kull på desentralisert sykepleieutdanning på UiT/Campus Nord-Troms på Storslett, og søknadsfristen er 16. oktober i år.

– Studentene hos oss oppgir nærhet til studiested, tett oppfølging og mulighet til å kombinere jobb og studier som de viktigste årsakene til at de søker til den desentraliserte sykepleierutdanningen, sier Ole Johan Olsen.

Sykepleierstudentene ved UiT/Campus Nord-Troms følger et studieløp over fire år.

– Heltidsstudiet går over tre år, og dette er deltid som betyr at man har to ekstra semester. Vi anbefaler at man jobber maks 50 prosent ved siden av studiet. Sykepleierutdanningen er et krevende studium, men alle kommer igjennom hvis man tidlig etablerer gode studievaner og en god struktur, sier Olsen.

For å komme inn på studiet kreves det studiekompetanse eller realkompetanse. Tidligere var det karakterkrav fra videregående skole i norsk og matematikk. Disse kravene er nå fjernet og er ikke gjeldende for de som søker i år.

Realkompetanse er rett og slett relevant yrkeserfaring.

– Vi ser at de som kommer med yrkeserfaring fra helse har mange knagger de kan henge teorien på, og de gjør det også godt i løpet av studiet, sier Olsen.

For å komme inn på studiet kreves det studiekompetanse eller realkompetanse. Tidligere var det karakterkrav fra videregående skole i norsk og matematikk. Disse kravene er nå fjernet og er ikke gjeldende for de som søker i år.

Realkompetanse er rett og slett relevant yrkeserfaring.

– Vi ser at de som kommer med yrkeserfaring fra helse har mange knagger de kan henge teorien på, og de gjør det også godt i løpet av studiet, sier Olsen.


Anbefaler utdanningen


Rita Solberg er nå i innspurten av den desentraliserte utdanningen og blir ferdig utdannet sykepleier denne høsten.

Med sin egen erfaring håper hun å inspirere flere til å ta steget inn i sykepleieutdanningen.

– Snakk med andre som har gått studiet og søk opp informasjon om du lurer på noe. Hvis jeg har klart det med full rulle i livet, kan andre også. Det handler om tilrettelegging fra arbeidsgiver, støtte fra familien, og en vilje til å stå på, oppfordrer hun.

Fakta:

  • Desentralisert utdanning, og du er student ved UiT Norges arktiske universitet
  • Varighet: 4 år
  • Omfang: Deltid med 75 prosent studieprogresjon
  • Start: Januar 2025
  • Sted: Storslett
  • Søknadsfrist: 16. oktober
  • Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller realkompetanse
  • Studiesamlingene er i hovedsak i Nordreisa, men det er noen studiedager i Tromsø. Nesten all praksis kan tas i hjemkommunen/regionen. I løpet av studiet er det også sykehuspraksis, og den tar de fleste ved UNN. Ved særskilte ønsker kan den tas ved andre sykehus.

Attraktive studenter

Universitetslektor Ole Johan Olsen håper på mange søkere, og at kullet blir fulltallig til oppstart på nyåret.

Som sykepleiere vil de være attraktive på arbeidsmarkedet etter endt utdanning.

– De fleste av studentene er fra kommunene i Nord-Troms, og vi har ennå ikke opplevd noen som ikke får jobb når de er ferdig utdannet sykepleiere! Som sykepleier er man god til å jobbe med mennesker i mange sammenhenger, og når du har gjennomført grunnutdanning har du mange muligheter innen videreutdanning.


Share by: