Campus Nord-Troms har utviklet en modell for utdanning og kompetanseheving som er spesielt tilpasset regionen. Nylig besøkte seniorrådgivere fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse Campus Nord-Troms for å få et nærmere innblikk i hvordan denne modellen fungerer i praksis.
Seniorrådgiverne Eline Wigdel, peker på hvorfor det er viktig å ha studiesenter.
– Fordi studiesentrene er tettere på både befolkning, arbeidsliv og offentlige aktører, spiller de en viktig rolle i å identifisere kompetansebehov som setter de i en god posisjon til å megle frem relevante studietilbud og skape gode læringsmiljø som er tilpasset de særegne behovene i egen region.
Sammen med Karin Brennholm og Jørund Jørgensen delte de sine inntrykk etter besøket.
For Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse var målet med besøket å forstå bedre hvordan Campus Nord-Troms organiserer sine tilbud til studentene, og hvordan vi samarbeider med både lokale og regionale aktører.
– Motivasjonen var å lære mer om den modellen dere har for utdanning og kompetanseheving, og forstå hvordan studiebibliotekene fungerer. Og hvordan dere rekrutterer og samarbeider med omkringliggende aktører, sier Eline Wigdel.
Samarbeidet med Studiebibliotekene, som er i hver av kommunene i regionen, Cobot-prosjektet med FIPAS og Halti SA var noen av samarbeidene som ble presentert i løpet av dagen.
– Det har vært viktig for meg å lære mer om hvordan samarbeidet fungerer mellom studiesenteret og alle de aktørene som er involvert i å fasilitere aktivitetene. Det har vært en veldig lærerik dag, sier Jørund Jørgensen.
Campus Nord-Troms sin modell er skreddersydd for regionen, noe som gjør det mulig for folk å ta høyere utdanning uten å måtte flytte fra hjemstedet sitt. Studiesenteret ikke har egne undervisningslokaler, men studiebibliotek i hver av eierkommunene.
– Modellen virker å være godt tilpasset regionen. For å beholde folk der de bor, er det nødvendig å ha mindre noder, som i dette tilfellet studiebiblioteker, sier Karin Brennholm.
Hun påpeker at det er vanskelig å fullt ut vurdere hvor godt modellen fungerer uten å ha en dypere forståelse av regionen, men at besøket har gitt dem verdifull innsikt i hvordan utdanningen er tilrettelagt.
Nord-Troms er en region med stort areal og spredt bosetting. Under besøket fikk Wigdel, Jørgensen og Brennholm møtet Sara Sumskyte som studerer i tillegg til å jobbe. Det siste året har hun tatt et enkeltemne i semesteret, noe hun gjør sammen med to venninner.
– Jeg er veldig imponert over hvordan studenten beskrev viktigheten av fellesskap, selv om man studerer alene. Det var interessant å se hvordan kulturen for læring blir skapt, selv når det er få studenter, sier Eline Wigdel.
Campus Nord-Troms har studiebibliotek i hver kommune som alle studenter kan benytte seg av. I tillegg til å for eksempel få veiledning i litteratursøk og låne eller bestille faglitteratur og benytte seg av leseplasser, er det et sted der man kan komme sammen som studenter.
Besøket til Campus Nord-Troms gav verdifulle innblikk i hvordan utdanning og kompetanseheving kan tilpasses lokale behov.