Lyngsværingen jobber som pedagogisk leder på avdelinga for barn i alderen 3-6 år i Kavringen barnehage i Lyngen kommune. Etter å ha tatt opp fag og vært gjennom militæret tok Samuelsen et år som tilkallingsvikar i barnehage i hjemkommunen.
- Da fant jeg ut at dette ville jeg utdanne meg til. Jeg trivdes veldig godt i jobben, og jeg trivdes godt i miljøet blant de voksne.
Gjennom jobben i barnehage får man kjenne på følelsen av å bety noe for barn.
- Det er en god følelse å jobbe her. Det gir meg en daglig mestringsfølelse. Følelsen av å være viktig, at man har innflytelse på andre sin hverdag og at man er viktig for andre sin utvikling.
På spørsmål om det kan virke som et overveldende ansvar svarer han at han heller ser på det som å få bidra i barnas utvikling.
- Man får ta del i det. I barnehagen som faglig institusjon påbegynnes mange av de sosiale egenskapene som skal læres.
Han har utdanning fra UiT - Norges arktiske Universitet som barnehagelærer med fokus på språkstimulering. I tillegg har han gjennomført studiet styrerskolen. Da Samuelsen gikk tredje og siste året på studiet ble han oppringt av styrer i Kavringen(?) i Lyngen som oppfordret han til å søke på en stilling som var lyst ut i kommunen.
- Jeg fikk stillingen og så fikk jeg permisjon fra stillingen til å gjøre meg ferdig med utdanningen. Det var et bra triks for å få folk tilbake til kommunen!
Også kona er utdannet barnehagelærer og jobber i Lyngen i en annen barnehage. Da ungene fortsatt gikk i barnehage, hadde paret altså mye å gjøre med små barn. Samuelsen understreker at det absolutt ikke er det samme å være hjemme med egne barn som å jobbe i barnehage.
- Jeg bruker å skille og si at på dagtid jobber man med barn man bryr seg om, så kommer man hjem til de barna du er glad i. Det er ulik relasjon til de barna man jobber med og de som er hjemme, og det er ikke samme slitasje. Alle barn er forskjellige mennesker, barn er jo små mennesker.
Samuelsen beskriver miljøet blant de ansatte som fint.
- Det er voksne som bryr seg om hverandre. Vi har mye teamarbeid og oppgavene er mye likestilt. Som pedagogisk leder har man det ekstra overordnede ansvaret, men også der er det mye som løses innad i teamet - man står ikke alene med oppgaver.
Når man jobber i barnehage jobber man tett på barna, men også de andre ansatte.
- Det er nok ikke så mange som er klar over det, men i barnehage jobber man tett på de andre voksne. Man får et godt samarbeid, og man kommer nok mer under huden på sine kolleger enn med mange andre mennesker.
Han gikk to år på førskolelærerutdanninga før han ble pappa til tvillingjenter. Da han var klar til å ta fatt på studiet igjen var utdanningen endret til barnehagelærer-utdanning, noe som medførte at Samuelsen måtte startet på nytt med bachelorgrad i barnehagelærer.
- Jeg bruker å spøke med at jeg har master i lek, siden jeg har studert i fem år.
Studietiden ser han tilbake på som givende.
- Det var sosialt, og man studerer med mange som har de samme faglige interesseområdene. Samtidig møter man de som kommer rett fra videregående og de som har jobbet 20 år på avdeling i barnehage før de har startet på utdanningen. Det er et stort sprik i erfaringen på de som studere og det var veldig nyttig.
Samuelsen har tatt videreutdanning i ledelse og ser for seg å på sikt kunne jobbe som styrer i barnehage eller noe annet relevant.
- Men slik som det er nå er motivasjonen å jobbe på avdelinga, jeg har energi og overskudd og jeg ønsker å jobbe tettest mulig på barna.
Som barnehagelærer byr det seg kontinuerlig muligheter for å faglig påfyll både innen utviklingsprosjekter og utdanning.
- Vi får e-poster i fra kommunen som oppfordrer til at man tar videreutdanning. Det er mange gode ordninger som gjør at man kan få støtte for å ta videreutdanning.
Husk søknadsfrist ved samordna opptak 15. april.
UiT har samlingsbaserte utdanningstilbud innen barnehagelærer både ved campus Alta og Tromsø.